Paarden

Agrilight bv onderscheidt zich op het gebied van kennis van lichttechniek en de gerichte toepassing van stalverlichting bij uiteenlopende soorten vee. Lichtintensiteit, lichtverdeling, daglengte en lichtkleur hebben invloed op dierenwelzijn en daarmee op het gedrag van dieren. Een juiste balans van deze vier factoren heeft een positieve invloed op het vee. Juiste en uniforme stalverlichting draagt onder andere bij aan een betere gezondheid en productiviteit.

Belangrijk om voor u te weten is dat wij de volgende uitgangspunten hanteren bij het geadviseerde lichtregime, namelijk;

  •   wetenschappelijke onderbouwing;
  •   dierenwelzijn;
  •   duurzaamheid;
  •   praktijkervaring.

Geregeld krijgen wij de vraag over wat het beste lichtadvies is binnen de paardensector. Uit onafhankelijk onderzoek komt naar voren dat een lichtniveau van minimaal 150 tot 200 lux gewenst is in paardenstallen. Dit lichtniveau samen met een lichtregime van 16 uur licht gevolgd door 8 uur donker zorgt positieve resultaten welke hieronder worden beschreven.
Door met stalverlichting de dagen te verlengen beïnvloed u de productie van Melatonine. Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. Licht remt de productie van Melatonine, duisternis versnelt dit. Met andere woorden; meer licht betekent minder slaaphormoon en dus actievere en gezondere paarden.

Daarnaast hebben paarden behoefte aan visueel contact. In donkere stallen zijn er minder mogelijkheden tot (visueel) contact met andere paarden. Hierdoor kan eerder afwijkend gedrag optreden; zoals weven, kribbebijten en windzuigen. Iets wat veelal ontstaat door verveling.

Ook binnen de fokkerij speelt stalverlichting een belangrijke rol. Verlichting heeft namelijk een grote invloed op de hormoonhuishouding en vruchtbaarheid van paarden. Door een lichtregime van 16 uur licht met een lichtniveau van minimaal 150 tot 200 lux verlengt u de dagen: de spreekwoordelijke winterdip wordt voorkomen. Hierdoor worden merries beter hengstig. Daarnaast maken paarden ook nog eens een minder dikke wintervacht aan, wat aanzienlijk scheelt in arbeid en kosten voor bijv. warmtedekens en scheren.
Het armatuur van Agrilight bv is zo ontwikkeld dat u met 1 armatuur meerdere boxen kunt verlichten.

In rijhallen is het van belang een egale lichtverdeling te hebben. Het voorkomen van schaduw en ’lichtcirkels’ in de rijhal is één van de belangrijkste aandachtspunten.

Samengevat draagt goede stalverlichting en rijhalverlichting in combinatie met een goed lichtniveau en correct lichtregime dus bij aan;

  •   actievere en gezondere paarden
  •   mogelijkheden tot beter visueel contact
  •   betere vruchtbaarheid
  •   minder dikke wintervacht
  •   geen ‘lichtcirkels’ in rijhallen

Een ongeschikt lichtniveau of lichtregime kan consequenties hebben op de gezondheid, productie of welzijn van uw dieren. Vraag daarom altijd advies voordat u stalverlichting aanschaft. In een kosteloos en vrijblijvend lichtplan kunnen wij u alle voordelen laten zien van een goed en weldoordacht lichtniveau.